Medical Center Phoenix

Пост ковид синдром

След като човек бъде диагностициран и се е възстановил от COVID, се предполага, че трябва да се върне към нормалния живот. Възстановяването обаче не винаги е толкова лесно, колкото при обикновения грип, поради различни усложнения, предизвикани от COVID вируса. Значителен брой хора, страдали от SARS-CoV-2, имаха или лека, или умерена форма на дълготрайни усложнения, докато други имат по-тежки усложнения.

Усложненията, които възникват от COVID вируса, могат да засегнат имунната система, дихателната система и сърдечно-съдовата система. Тези проблеми са типични за възрастните хора и хората със съпътстващи заболявания като диабет, бъбречни проблеми и др.

post covid syndrome

Целта на нашето лечение е възстановяване на човешкото тяло след инфекция с SARS-CoV-2, включително имунната, кардиоваскуларната и пулмоналната система, както и намаляване на риска от повторна инфекция.

След вирусна инфекция с COVID, имунната система произвежда специфични антитела срещу конкретен щам на вируса. Обаче вирусната агресия предизвиква изчерпване на всички части на имунната система и авто-агресия, която е обичайна реакция на имунната система.

Лечението с ембрионални стволови клетки (FSC) има следните ефекти върху имунната система:

  • Стимулира функционирането на помощни клетки и усилва секрецията на биохимични медиатори, които участват в защитата от инфекции и играят важна роля в алергичните реакции.
  • Усилва активността на естествените убийци – бели кръвни клетки от групата на лимфоцитите, които атакуват и убиват инфектираните клетки на вируса.
  • Подобрява имунната памет – способността на имунната система да реагира по-бързо и по-ефективно на антигени, с които човешкият организъм е бил предварително в контакт.

Последица от COVID инфекция е усложнение на белодробната система под формата на белодробна фиброза и заместване на функционалните алвеоли със съединителна тъкан. В този случай основната цел на терапията е възстановяване на дихателната функция чрез:

  • Възстановяване на повърхностния епителиален слой на бронхите: клетките, които бяха основната мишена на вируса.
  • Възстановяване на малките кръвоносни съдове.
  • Помощ за инхибиране на прекомерния растеж на патологична връзъчна тъкан.
  • Облекчаване на възстановяването на газообмена, производството на белтъчини в белите дробове и способността за увеличаване на локалната имунна защита и др.
  • Възстановяване на дихателната функция.
covid 19

Едно от усложненията след SARS-CoV-2 е увреждане на сърдечно-съдовата система, като възпаление на сърдечните мембрани, което причинява прогресивна сърдечна недостатъчност. Това се случва поради заместването на нормалната сърдечна тъкан със съединителна тъкан. Основните цели на терапията със стволови клетки по отношение на сърдечносъдовите усложнения са следните:

  • За увеличаване на масата на сърдечния мускул, което подобрява контрактилността на миокарда.
  • За подобряване на проводимостта, което намалява риска от аритмии и сърдечни блокади.

Лечението с ембрионални стволови клетки помага за възстановяване на регенеративния потенциал на различните системи на тялото, предотвратява усложненията и възможността за повторна инфекция. Терапията с ембрионални стволови клетки стимулира имунната система и регенерира засегнатите системи и органи, което води до нормализация на техните функции отново.

Scroll to Top