Medical Center Phoenix

Лечение на болестта на Алцхаймер

Какво представлява болестта на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер е прогресивно невродегенеративно заболяване, което постепенно унищожава паметта и други важни умствени функции. Наречена на името на д-р Алоис Алцхаймер, който за пръв път описа състоянието през 1906 година, тази болест е най-честата причина за деменция сред възрастните хора, особено след 65-годишна възраст.

жена страдаща от болестта на Алцхаймер

Какви могат да бъдат причините за болестта на Алцхаймер?

Докато точната причина за болестта на Алцхаймер остава неизвестна, изследванията показват комбинация от генетични, лайфстайл и околни фактори, които влияят на риска. На клетъчно ниво, болестта на Алцхаймер се характеризира със създаването на абнормни белтъчини, наречени амилоидни плаки и неврофибрилни снопчета, които разрушават връзките между невроните и водят до тяхната смърт.

Какви са най-честите симптоми при болестта на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер е хронично заболяване, което води до постепенно влошаване на когнитивните способности и паметта. В ранните етапи, симптомите могат да бъдат трудни за разпознаване, но с напредването на болестта те стават все по-ясни и обезпокоителни както за пациентите, така и за техните близки. Ето някои от най-честите признаци и симптоми на Алцхаймер, които трябва да бъдат наблюдавани:

 • Затруднения с Краткосрочната Памет: Възникват проблеми със запомнянето на наскоро получена информация, което е един от най-ранните признаци на заболяването.
 • Повтарящо се Поведение: Пациентите често повтарят същите въпроси или разкази, поради невъзможността да си спомнят предишните разговори.
 • Загуба на Ориентация във Времето и Пространството: Ориентирането става все по-трудно, като пациентите могат да се изгубят в позната среда или да не могат да разберат текущата дата и време.
 • Трудности при Вземането на Решения: Възникват затруднения при планирането или решаването на проблеми, което може да включва и финансово управление.
 • Промени в Поведението: Стават забележими промени в настроението и личността, като депресия, социално оттегляне, тревожност, раздразнителност или агресивност.
 • Проблеми със Словесната и Писмената Комуникация: Появява се трудност в намирането на подходящи думи, проследяването на разговори или участието в тях.
 • Намалена Способност за Извършване на Обичайни Задачи: Ежедневни дейности като обличане, готвене или управление на автомобил могат да станат прекалено сложни.
 • Промени в Съдържанието: Различават се смущения в съзнанието, проблеми със съня и промени в апетита.
 • Пространствени и Визуални Затруднения: Възникват проблеми с преценката на разстояния и разпознаването на цветове или контрасти.
 • Изоставяне на Социални и Работни Активности: Индивидите могат да се откажат от хобита, социални събития или работа, които преди са им доставяли удоволствие.

Клетъчната Терапия: Нова Надежда в Борбата с Болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер отдавна остава едно от най-големите медицински предизвикателства на нашето време. Въпреки значителните усилия в научните изследвания, лекарите и пациентите все още са в търсене на ефективно лечение, което да може да обръща или значително да забавя процеса на заболяването. В тази връзка, клетъчната терапия се появява като светлина в тунела и предлага нова надежда в борбата с болестта на Алцхаймер.

човек страдащ от болестта на Алцхаймер

Основи на Клетъчната Терапия

Клетъчната терапия се основава на използването на клетки за лечение на заболявания. В контекста на Алцхаймер, това включва трансплантацията на здрави неврони или предшественици на неврони в мозъка, с надеждата те да заместят увредените клетки и да възстановят нормалната мозъчна функция.

Какви изследвания и прогрес са направени до момента?

Изследванията на клетъчната терапия за лечение на Алцхаймер са в ранните етапи, но първоначалните резултати са обещаващи. Стволовите клетки, които имат способността да се развият в различни видове тъкани, включително неврони, предлагат потенциал за регенерация на мозъчните тъкани, засегнати от болестта.

Как клетъчната терапия може да помогне с болестта на Алцхаймер?

Програмата за лечение на болестта на Алцхаймер в нашия медицински център продължава 5 дни. По време на подготвителния етап, опитен невролог потвърждава диагнозата, рехабилитационен терапевт, остеопат, работи с пациента, използва се физиотерапия и реоксигенация (имитация на високи планини). След подготовка се извършва инфузия на плурипотентни (многофункционални) фетални стволови клетки венозно и инфузия на фетални неврални клетки в биологично активни точки, избрани от невролог. Клетъчната терапия може да предложи множество ползи при лечението на Алцхаймер част от които са : 

 • Възстановяване на увредените неврони: Трансплантираните клетки могат да заместят увредените неврони и да подобрят неврологичните функции.
 • Подобряване на когнитивните функции: Възстановяването на нормалната невронна дейност може да помогне за възстановяване на паметта и други умствени способности.
 • Намаляване на симптомите: Терапията може да намали симптомите на болестта и да подобри качеството на живот на пациентите.

Не чакайте повече – направете първата крачка към възстановяването и по-добрия живот за вас или вашите близки. Свържете се с нас още днес, за да обсъдим как персонализираните лечебни планове и прогресивните клетъчни терапии в Медицински Център Феникс могат да помогнат в личната ви борба с болестта на Алцхаймер. Нашите медицински специалисти са тук, за да ви подкрепят на всяка стъпка от пътя.

Възможно ли е възстановяването на когнитивните функции чрез клетъчната терапия?

Загубата на когнитивните способности е един от най-тежките аспекти на болестта на Алцхаймер, която се характеризира със симптоми като затруднения с паметта, проблеми с вземането на решения и промени във възприятието и поведението. Клетъчната терапия се изследва като потенциален метод за възстановяване на тези когнитивни функции, и макар да е в началния етап на развитие, тя вече предизвиква голям интерес в научната общност.

мъж и жена нареждащи пъзел

Как Медицински Център Феникс Променя Лечението на Алцхаймер?

В последните години, лечението на болестта на Алцхаймер претърпя значителен прогрес, благодарение на изследванията и иновациите в областта на регенеративната медицина. Медицински Център Феникс стои на предната линия на тези усилия, въвеждайки революционни подходи, които обещават да променят играта в лечението на това дегенеративно заболяване.

Индивидуално Фокусирано Лечение: Персонализиран Подход към Болестта на Алцхаймер

Разбирането, че всяка битка с Алцхаймер е уникална, води специалистите в Медицински Център Феникс да разработят индивидуално адаптирани планове за лечение. Този персонализиран подход учителява не само симптомите, но и предпоставките, животния стил и генетичните фактори на всеки пациент, гарантирайки по-цялостно и ефективно лечение.

Регенеративна Медицина: Запълване на Пропуските в Традиционните Методи

Медицински Център Феникс разширява хоризонтите с използването на стволови клетки и други регенеративни терапии, които имат потенциала да възстановят невронните връзки и да подобрят когнитивните функции. Тези новаторски методи предоставят възможност за възстановяване на увредената мозъчна тъкан, което би могло да доведе до значителни подобрения в качеството на живот на пациентите.

Заключение : 

Медицински Център Феникс играе ключова роля в преобразуването на перспективите за лечение на болестта на Алцхаймер. Възприемайки персонализирания подход към всяко състояние и разчитайки на прогресивната мощ на клетъчната терапия, този център предлага нова надежда за пациенти и техните семейства.

Индивидуализираното лечение е в основата на мисията на центъра, където пациентите се оценяват в пълната си уникалност — техните генетични особености, начин на живот и социални обстоятелства се анализират за създаването на детайлно лечебен план. Това не само увеличава ефективността на терапевтичните интервенции, но и допринася за по-човечен и уважителен подход към тежкото заболяване.

Клетъчната терапия, като част от арсенала на регенеративната медицина, открива врати към възстановяване на загубените невронни връзки, предоставяйки потенциал за забавяне или дори обръщане на уврежданията, причинени от болестта на Алцхаймер. Така Медицински Център Феникс не само бори симптомите на болестта, но и активно търси начини за подобрение на основната патология

Scroll to Top