Medical Center Phoenix

За гр.Пловдив и неговите забележителности – културната столица на България

Пловдив притежава особено място в сърцата на мнозина като ключов туристически център в България, който привлича вниманието не само на местните, но и на гостите от чужбина. През 2023г. повече от 1 милион души са избрали да разгледат неговите улици.

Този интерес не идва от нищото.. Градът е домакин на великолепно историческо наследство, изкуство, архитектурни шедьоври и многобройни забележителности. Изследванията дори подчертават, че Пловдив е един от древните перли в световната история. Страхотен е опитът на всеки, който решава да го изследва, и рядко някой го напуска разочарован.

В следващите редове ще ви представим ключовите места в Пловдив, които задължително трябва да бъдат включени във вашия маршрут.

Античният римски театър

antichen teatyr

Една от най-запомнящите се архитектури в Пловдив е Античният римски театър, с история до I век сл. Хр. Дори и в наши дни, театърът е жива сцена за културни събития и музикални представления, което го утвърждава като един от най-автентичните и действащи антични театри в света. Разположен в сърцето на Стария град, театърът е удобно местоположение от където може да бъде разгледано и останалото културно наследство на града.

Също така, през летните месеци той се превръща в домакин на разнообразни музикални събития. Сред най-известните се открояват Международният фолклорен фестивал, музикалната сцена “Opera Open” и рок фестивалът “Sounds of the Ages”. Има нещо магично в комбинацията на жива музика и античната атмосфера на тези места, особено в контекста на красивия Пловдив.

Римският стадион

rimski stadion

Римският стадион в Пловдив е културна забележителност, която е трудно да остане незабелязана поради стратегическото си местоположение в града. Въпреки това, не всеки посетител му обръща достатъчно внимание.

В момента можем да разгледаме само част от него, но стадионът се простира дълго по трасето на главната търговска улица. По своето време, той е бил архитектурен гигант, с капацитет да приема до 30 000 души и възможността за три паралелни събития.

През годините на Античността, там са се организирали спортни игри, аналогични на Питийските. Стадионът е бил репрезентативен символ за архитектурното майсторство на Римската империя на територията на Балканите.

Творческият квартал Капана

kapana plovdiv
kapana plovdiv2
kapana plovdiv1

Капана, често наричан арт кварталът на Пловдив, е задължителна дестинация за всеки гост на града. Тук ви очакват впечатляващи улички, колоритни заведения с изкусителна кухня, интересни бутици и лабиринт от тесни улички с гирлянди и знаменца.

Вечерта Капана променя своя характер – мястото се превръща в място за хора, желаещи да споделят приятни моменти сред калдъръмните площи. Изкуството присъства навсякъде – на фасадите, в детайлите, в атмосферата. Тази художествена енергия спонсира един уникален дух на релаксация и общуване.

Регионалният етнографски музей

etnografski mozei
etnografski mozei 2

Една от най-изящните къщи в Стария град е Куюмджиева къща, известна на мнозина и като Регионалния етнографски музей. Фасадата ѝ излъчва елегантност със своята барокова украса, докато вътрешността разкрива ежедневието и културата на местните обитатели от миналото. Там можете да откриете автентични дрехи, ръчно изработени предмети, мелодични музикални инструменти и цялата палитра на традициите в региона.

Старият град

stariqt grad
stariqt grad 2
stariqt grad 3

Многобройните български градове често предлагат две лица – старо и ново. И въпреки че и двете имат своята стойност, често старата част особено завладява сърцата на гостите. В Пловдив, Старият град не е просто една чаровна част – той е книга, изписана през вековете. За своите културни и исторически ценности той е признат от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство през 2004 година.

Старият град в Пловдив е жив свидетел на различни епохи – от времената на Античността, през Средновековието до Възраждането. Множеството стари къщи, които още се ползват, допълват картината, като част от тях са преобразувани в музеи и галерии.

Хисар Капия

hisarkapiq

Точно до Етнографския музей ще намерите Хисар Капия – каменна арка, която е едно време е била порта на старинните крепостни стени. Арката е идеална за снимки и от двете страни на улицата.

Небет тепе

nebet tepe
nebet tepe 1

Ако искате да погледнете Пловдив от птичи поглед и да усетите мащаба на града, насочете крачките си към Небет тепе, следвайки пътя от Хисар капия, като оставите информационния център от лявата страна.

От тази височина може да уловите дори силуетите на планините в далечината, а залезът тук е просто вълшебен. И макар да звучи като предизвикателство, изкачването до Небет тепе е приятно и незабравимо преживяване.

Панорамата, която се разкрива пред вас, ще ви покаже дали наистина Пловдив заслужава своето прозвище “градът на седемте тепета”.

Паметникът Альоша

pametnik aliosha

Като сме на тема гледки, друго великолепно място, от което да получите великолепна гледка над Пловдив, е Паметникът Альоша.

Познат още като Паметника на Съветската армия, той е издигнат е в памет на жертвите, загинали по време на съветската окупация през II-рата световна война. Между местните се срещат много различни мнения относно статуята, и пък властите в Пловдив са се опитвали да я свалят няколко пъти. Но това не прави паметника по-малко впечатляващ или пък гледката от там по-малко зашеметяваща.

Пътят до статуята е около 35-45 минути, така че бъдете с удобни дрехи и се запасете с вода, особено по време на по-топлите дни.

Къщата Хиндлиян

kushta hindliqn

Къща Хиндлиян, или още известна като “Синята къща”, е поредния обект в Пловдив, който задължително трябва да посетите. Къщата е принадлежала на заможно арменско семейство, които са били търговци. Вътре в къщата ще видите фонтан, от който постоянно тече розова вода.

Красиво декорираната фасада на къщата и детайлите по стените и таваните ѝ са изключително впечатляващи.

Балабановата къща

balabanova kushta
balabanova kushta 1

Тази къща-музей предоставя репрезентация на бита на богатите търговци пред XIX–ти век. Често Балабанова къща помещава различни културни събития, като изложби, литературни премиери, музикални концерти, театрални постановки и др. Но главната изложба е целогодишно там.

Малката базилика

malkata bazilika

Малката базилика е раннохристиянска църква от V – VI век сл. Хр. Руините са били открити случайно по време на строеж през 1988. Това е една от най-отличителните забележителности на Пловдив. В базиликата могат да се видят остатъци от антични мозайки и архитектура, както и да научите за историята ѝ чрез кратък филм.

Сахат тепе

sahat tepe

Сахат тепе е поредното тепе в “Града на седемте тепета”, и преведено от турски означава “Часовников хълм”. Името му е било дадено заради часовниковата кула, която се издига на върха му.

Построяването на кулата в най-първия ѝ вид датира чак от 1623 г., но тази, която днес можете да видите там, е била построена през 1883 г., и е била направена във Виена. Този хълм е силно предпочитан от младите хора, и е лесно достъпен от центъра – отдалечен само на 5 минути от Римския стадион.

Главната

glavnata
glavnata1
glavnata2 1

Няма как да съществува списък със забележителности в Пловдив без да споменем “Главната” – основната пешеходна зона и улица за шопинг.

Тук ще намерите множество магазини и ресторанти, както и театри, кафенета, и някои забележителности на града, като например Римския стадион.

Любопитен факт: Главната се простира от площад „Централен“ до Новотел „Пловдив” и е с обща дължина от 1,8 км, което я прави най-дългата пешеходна улица в Европа!

Пеещите фонтани

peeshtite fontani1

Ако търсите някое приятно местенце за отдих, то паркът с пеещите фонтани е точно за вас. Цар Симеоновата градина, разположена в близост от центъра на града, привлича посетители със своето интересно светлинно-музикално шоу.

Пеещите фонтани изнасят своето шоу няколко пъти в седмицата (по последни данни в четвъртък, петък и събота), след като слънцето вече е залязло. Атракцията може да се гледа както през лятото, така и през зимата.

Перфектният начин да приключите един ден е след разходки из забележителностите на Пловдив..

Пловдив несъмнено е един от отличаващите градове в България. Обиколка на най-важните забележителности би отнела поне 2-3 дни, така че, ако някой уикенд се чудите какво да правите, стягайте багажа и идвайте за един уикенд в Пловдив! Определено има какво да видите..

Scroll to Top