Medical Center Phoenix

Остеоартрит на коляното

Заболяването се характеризира с поражение, най-често, на коляното, както и на ханшовите стави, свързано с унищожаването на хрущялните повърхности на ставите и липсата на синовиална течност. Това води до нарушения в биомеханиката и при добавяне на възпаление – до болка. Рискови фактори са наднорменото тегло и травмата. По-често жените страдат от това заболяване. Първоначално, заболяването се проявява със ставен скреж, ограничена подвижност, усещане за скованост и болка. Ако не се лекува, симптомите прогресират до пълна инвалидност и необходимост от замяна на ставата.

Knee Osteoarthritis 1

При диагностицирането водеща роля играе магнитния резонанс, който позволява точно определяне на степента на артрозата. Ефективните методи на грижа с използване на клетъчна регенеративна медицина са приложими при 1-3 степени на артроза. 4-та степен е абсолютна индикация за протезиране.

Курсът продължава 10 дни и включва:

Подготвителен – рехабилитационен етап: физиотерапия, ударно-вълнова терапия (активира собствените стволови клетки на ставата), при необходимост – фармакологична корекция на възпалението (противовъзпалителни лекарства) и хранене на ставата (хиалуронова киселина). В лечението участват ортопед, невролог и рехабилитатор. Ако е необходимо и при наличие на соматични заболявания, които влияят на развитието на артрозата (диабет, затлъстяване), ще бъде включен ендокринолог.

Регенеративен етап – включва използване на клетъчно-тъканни препарати: Вътреставните фибробласти на меките тъкани инициират процеса на възстановяване на хрущяла. Интравенозни плурипотентни (многофункционални) стволови клетки осигуряват нормализация на обмена на веществата и формиране на нови кръвоносни съдове, които от своя страна подобряват храненето на ставите. Помощни лекарства: плацента, фактори на растежа. В някои случаи се използват собствени стволови клетки, извлечени от мазнината или кръвта на пациента.

Knee Osteoarthritis

Облекчаване на болката, увеличение на обема на движенията се случва още на 1-ви етап, достига максимум в рамките на 2 до 3 месеца, особено ако се спазват правилата.

Рехабилитационният и наблюдаващ етап се провежда у дома, включва физиотерапия и физикална терапия; мониторинг на MRI след 6 месеца, дистанционни препоръки. Тази програма осигурява подобрение и стабилна стабилизация на процеса за период от поне 3 години.

Scroll to Top